Weź makaron, puszkę tuńczyka i kilka pysznych dodatków. Szybkie danie na obiad lub kolację
Makaron z tuńczykiem w wersji na ciepło można zrobić na wiele sposobów. To połączenie idealne, kiedy chcesz bez wysiłku zrobić sycące i smaczne danie. Nasz przepis to makaron z tuńczykiem z dodatkiem aromatycznych pieczarek i zielonego groszku. Wszystko łączy kremowy, śmietanowy sos podkręcony sporą ilością wyrazistego parmezanu. Nie znamy nikogo, komu to połączenie by nie posmakowało.
Jak zrobić makaron z tuńczykiem i pieczarkami?
Aby całe danie zrobić ekspresowo, równolegle gotuj makaron i szykuj sos. Do dania możesz wybrać dowolny makaron, np. świderki, pióra czy kokardki. Kiedy makaron się gotuje, wrzuć na patelnię pokrojone pieczarki i smaż je na oliwie, a potem jeszcze dodaj masło. Ta sztuczka sprawi, że grzyby nabiorą głębokiego smaku i lekko się skarmelizują. Potem już wystarczy tylko dodać śmietanę, groszek i dusić wszystko kilka minut. Na koniec w sosie powinien wylądować tuńczyk (proponujemy tuńczyka w sosie własnym, ale może to być również ryba w oleju).
Do tego typu sosów zawsze warto dodać chociaż kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Ten prosty trik działa cuda, jeśli chodzi o konsystencję sosów. Stają się bardziej aksamitne i idealnie kremowe. Gotowy makaron koniecznie wrzuć na patelnię z sosem i wymieszaj wszystko dokładnie.
Przepis: Makaron z tuńczykiem i pieczarkami
Pomysł na szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 773 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 200 g pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Kiedy zaczną się lekko rumienić, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Dodaj mrożony groszek, śmietanę i duś wszystko razem. Na koniec dodaj odsączonego tuńczyka z puszki, dopraw wszystko solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj do sosu nieco wody z gotowania makaronu.
- Łączenie składnikówDo sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj wszystko na patelni i dodaj parmezan. Podawaj od razu. Posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Rada: jeśli zostanie ci makaron z tuńczykiem, można go odgrzać, ale też zrobić z niego pyszną zapiekankę, wystarczy przełożyć danie do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiec.
Inne pomysły na makaron z tuńczykiem i pieczarkami
Przepis na makaron z tuńczykiem możesz modyfikować. Przede wszystkim poprzez dodanie do sosu innych warzyw. Będzie tu świetnie pasowała cebula (podsmaż ją razem z pieczarkami), ale też liście szpinaku, kolorowa papryka czy seler naciowy. Do dania można także dodać inne sery, np. ser feta lub mozzarellę.